Stichting Eregraf en Monument Oranje Vrijbuiters

Opdat zij nooit vergeten worden!

De op 29 februari 1944 gefusilleerden

Monument Waalsdorpervlakte

De 4 kruisen bij het monument op de Waalsdorpervlakte symboliseren de honderden slachtoffers, die in de duinen van de Waalsdorpervlakte werden geëxecuteerd. De 18 verzetshelden van de Oranje Vrijbuiters waren daar ook bij.

Terechtstelling

Na een verblijf van soms wel langer dan zes maanden in de gevangenis van Scheveningen (Het Oranjehotel) zijn op 28 februari 1944 van de verzetsgroep Oranje Vrijbuiters 18 leden gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte, terwijl 2 anderen moesten toekijken bij de executie van hun broer en kameraden.

 

Geestelijke bijstand werd geweigerd

 

Aan de vooravond van de executies vroegen de ter dood veroordeelden om geestelijke bijstand. Dit werd geweigerd. Ook het schrijven van een afscheidsbrief werd niet toegestaan. Om 12 uur 's nachts kregen ze een galgenmaal: brood met jam en een sigaret. Geboeid werden ze weggevoerd. Op de rand van het massagraf, vlak voor de executies op de Waalsdorpervlakte, kregen twee van hen, Aalbertus Henri (Bertus) Heij en Jan van der Voort, te horen dat zij gratie kregen. Zij moesten echter wel toezien hoe hun makkers twee aan twee geëxecuteerd werden. De belangrijkste reden voor de gratie van Bertus Heij was dat hij tegelijk jarig was met Adolf Hitler: 20 april. Zijn straf werd omgezet in 20 jaar tuchthuisstraf, hetgeen Dachau betekende, waar Jan van der Voort ook belandde.

Het vonnis werd op 29 februari 1944 op de Waalsdorpervlakte voltrokken. De laatste woorden van de gefusilleerden waren: 

"Wij sterven voor God, Koningin en Vaderland".

Noot: Behalve de link "Oranjehotel" die u verbindt met de website van de stichting "Oranjehotel", is, met dank daarvoor, de bron van de andere linken op deze pagina de website van de Vereniging Erepeloton Waalsdorp