Stichting Eregraf en Monument Oranje Vrijbuiters

Opdat zij nooit vergeten worden!

De geschiedenis van de verzetsgroep Oranje Vrijbuiters.

De op 25 december 1904 te Meppel geboren Klaas Postma (schuilnaam Stevens) woonde bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in Utrecht. Hij was bouwkundig opzichter/tekenaar bij de genie en in het begin van de bezettingstijd wilden de Duitsers dat hij bepaalde werkzaamheden verrichtte die hij als geniedeskundige in staat was uit te voeren. Hij meende echter, dat hij dat als Nederlander niet kon maken en wist zich steeds op een handige manier aan deze werkzaamheden te onttrekken.

Oprichting Oranje Vrijbuiters in 1942

Door het optreden van de Duitsers werd het rechtsgevoel van Klaas Postma steeds dieper aangetast en zijn verzet tegen dit optreden gaf hij vorm door reeds in 1940 samen met Frits Meulenkamp (schuilnaam Frits van Kampen) illegaal werk te doen, wat in 1942 leidde tot de oprichting van de verzetsgroep de Oranje Vrijbuiters, waar Postma de leiding had voor de verzorging van onderduikers en Meulenkamp het verzet leidde.

Aanvankelijk was het doel van de groep om Joden, studenten en mannen die weigerden om in Duitsland te gaan werken, te laten onderduiken. De onderduikadressen bevonden zich op plaatsen op de Veluwe in de omgeving van Epe, ook in Woerden en in Utrecht. Daarnaast waren er contactadressen over het hele land verspreid. Het aantal onderduikers die geholpen moesten worden nam echter toe en er moest op grote schaal aan bonkaarten en valse persoonsbewijzen gekomen worden.

Oprichting knokploeg in 1943

Om dat te kunnen realiseren, werd in mei 1943 een knokploeg opgericht. Men had verbindingen met enkele topfiguren van de KP.

Arrestaties

Op 24 augustus 1943 werden door een inval van de Sipo (Sicherheitspolizei) onder leiding van Blattgerste en Sasse uit Den Haag de leden Bertus Meulenkamp, Joop de Heus (de latere verrader), Heinz Loewenstein en Leo Fischer gearresteerd en in de nacht erop Klaas Postma en Jacques Martens. Bijna alle andere Oranje Vrijbuiters werden daarna in de maanden augustus, september en november 1943 opgepakt en overgebracht naar het "Oranjehotel" in Scheveningen en op 28 februari 1944 door het  Polizeistandgericht  in Den Haag  berecht, waar 20 Oranje Vrijbuiters ter dood werden veroordeeld. Zij waren:

Noot: De foto's van Jan van der Voort en Bertus Heij zijn genomen voor een interview in het Utrechts Nieuwsblad van 1984

Bijzonderheden over Jan van der Voort en Bertus Heij treft u aan door hier te klikken. Het brengt u naar een pagina van de website van de Vereniging Erepeloton Waalsdorp, waar een interview van beiden in het Utrechts Nieuwsblad van 25 februari 1984 te vinden is.

Op de pagina "Wie waren de Oranje Vrijbuiters" vindt u bijzonderheden omtrent de Oranje Vrijbuiters