Stichting Eregraf en Monument Oranje Vrijbuiters

Opdat zij nooit vergeten worden!

Roger Abma (Geb. 17 mei 1919)

 

Roger Henri Abma is geboren op 17 mei 1919 te Roosendaal. In de bekendmaking van de  doodvonnissen van de Oranje Vrijbuiters wordt als zijn beroep “ambtenaar” vermeld.

Bij het zoeken naar bijzonderheden over hem is gebleken, dat hij de zoon was van Johannes Petrus Abma (geb. maart 1892 in Schagen) en Maria Catharina Ariana Bol (geb. 27 nov. 1891 in Roosendaal). Zij trouwden op 25 november 1913 en na het overlijden van de moeder vertrokken vader en zoon Roger naar Purmerend, waar zij maar kort woonden om op 27 september.1920, met als adres Huygenstraat 46, naar Hilversum te vertrekken.

Van hier werd op 26 sept. 1930 verhuisd naar Utrecht, Rijnlaan 141. Roger Abma was niet gehuwd, ook niet geweest en heeft geen kinderen nagelaten. Meer is niet van Roger Abma achterhaald kunnen worden dan alleen nog zijn  overlijdensakte, vastgelegd in 's Gravenhage.

Verder speurwerk leerde dat hij ten tijde van de heronthulling op 10 mei 2007 nog een in leven zijnde halfzus had, mevrouw T.A.M. Abma (getrouwd met H.W. Wiersma) wonend in 's Hertogenbosch. Zij wist te vertellen dat zij nog een zus had, mevrouw Eijsbroek in Vlissingen. Het echtpaar Wiersma kon door omstandigheden helaas niet aanwezig zijn bij het volledige programma van de heronthulling, maar waren nog wel in de gelegenheid het gerestaureerde monument te aanschouwen.